Polgármestert is lehallgattak | A Pegasus ügy részletei

Megosztás

Akár az olvasó polgármesterét is lehallgathatták abban a botrányban, ami vasárnap robbant ki világszerte, Magyarországon is. A helyben.hu összefoglalta az eddig történetet.

Csak kormányok számára értékesített kémprogrammal, az izraeli Pegasusszal Magyarországon is kutakodtak különféle személyek mobiltelefonjában. A célszemélyek pontos számát egyelőre nem tudjuk, a kirobbantó nemzetközi oknyomozó újságírói csapat hazai tagja, a Direkt36 szerint mintegy 300 ember mobiljában találták meg a telefonszámot, ami azonban nem feltétlenül bizonyítja azt, hogy a hekkelés meg is történt. A Telexen megjelent első írás szerint négy újságírót (köztük a Direkt 36 két munkatársát, legalább egy ellenzéki polgármestert és Bánásti János ügyvédet (az ügyvédi kamara elnökét!), valamint a kormánnyal nem szimpatizáló hatalmas kiadói vállalkozás (a 24.hu-t is birtokló Centrál Médiacsoport) tulajdonosát követtek nyomon 2018-ban és környékén.

A Pegasusszal nem csak a beszélgetéseket tudják lehallgatni, hanem az illető tudomása nélkül az elektronikus levelezést és egyéb üzenetváltásokat és más tartalmakat képesek átnézni, sőt, elirányítani. A profi kémprogramot az izraeli NSO nevű cég állította elő, állítása szerint csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el a programot más országok kormányainak. És ezt csak terrorizmus, szervezett bűnözés gyanúja esetén használhatják az illetékes szervek. A jelek szerint azonban legalább tíz ország hivatalosságai vetették be a programot újságírók mellett ellenzéki politikusok, jogvédők ellen is.

A nemzetközi tényfeltáró újságírói csapat világszerte több, mint 50 ezer olyan telefonszámra bukkant, amelyeket megfigyelési célpontként választottak ki használóik. Kiderült, hogy bár hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehet bevetni a Pegasust, legalább tíz országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen is. Ezek az országok: például Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Marokkó, Mexikó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo.

Valamint Magyarország. Itt tehát legalább 300 személynél legalábbis megkísérelték a behatolást a telefonba, néhányuk esetében bizonyítékot találtak szakértők a feltörésre.

A felsorolt országokban 200-nál több újságíró kommunikációját követték, de világlapok korrupcióval, hatalmi visszaélésekkel foglalkozó hírlapíróét is, akik ezekben az országokban nyomoztak.

Az tehát még nem bizonyos, hogy valóban valamely a magyar hatóság vette meg és használta a kémprogramot. A felkutatott nyomok azonban arra mutatnak, hogy Magyarországon azután lépett működésbe a szoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban kétoldalú találkozók voltak Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között. Az mindenesetre különös, hogy az ilyen titkosszolgálati műveleteket engedélyezhető Varga Judit igazságügyi miniszter a közelmúltban – a feltáró nemzetközi csoport egyik tagjának – a francia Le Monde napilapnak felháborodva, provokációnak nevezve, utasította vissza a kérdést, hogy engedélyezne-e ellenzéki politikusok és újságírók lehallgatását. Másnap aztán megpróbálta elérni, hogy a kérdést és a választ egyaránt töröljék az interjúból. Novák Katalin családügyi miniszter – első hivatalos megszólalóként egy nappal később – „sajtóhírnek” nevezte a botrányt, mint amivel nem foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkek